Hoe groeien de kittens op

De kittens worden op een speciale kattenkamer geboren, daar is het lekker rustig. De moeder en kittens krijgen de eerste 4 weken veel rust. De kittens worden wel al regelmatig opgepakt, geknuffeld en gewogen. Het gewicht van elk kitten wordt nauwkeurig bijgehouden. De eerste 5 weken mogen de kittens nog geen bezoek ontvangen. De afweer van de kittens is nog gering en ik wil het risico zo klein mogelijk houden.

Vanaf ongeveer 3 weken komen de kittens naar de huiskamer en zullen ze gaan wennen aan de huiselijke geluiden als deurbel, stofzuigen, bezoek enz. Tenminste dat is de bedoeling, maar soms wil de moederpoes na een paar dagen al naar de huiskamer komen. Poezen zijn nu eenmaal eigengereid, ook ragdolls:-) Het gevaar bestaat dan dat ze met de kittens gaan slepen en dat wil ik natuurlijk niet, dus dan geef ik ze lekker hun zin en liggen ze met hun kroost in de kittenruimte in een rustige hoek van de kamer.

De eerste 4 weken doet de moederpoes alles zelf. Vanaf een week of 4 begint voor mij de echte socialisatie. Een goede socialisatie is erg belangrijk want het zegt zoveel over het karakter van de kat later! Ze krijgen de 1e ontworming en ze gaan leren zelfstandig te eten. Ook gaan ze leren hun behoeften op de kattenbak te doen. Dus week 4 is een intensieve week!

Bij een bezoek aan de kittens, vanaf week 5, stel ik het op prijs dat er die dag geen andere cattery’s dan alleen Average Ragdoll  bezocht worden i.v.m ziekteoverdracht. Het is fijn als mensen komen kijken en als men een kitten heeft gereserveerd, kan men regelmatig het kitten bezoeken als daar behoefte aan is.

De kittens mogen vanaf een week of 7 door het hele huis lopen, zo leren ze o.a. het gebruik van een kattenluik. De kittens worden in deze periode erg ondernemend, het is een drukke maar wel een hele leuke periode. Als ze 9 weken zijn, worden zij nagekeken door de dierenarts en krijgen ze de 1e enting. Met 12 weken krijgen ze een chip en de 2e enting en met 13 weken gaan ze hun koffertjes pakken en gaan ze 1 voor 1 naar hun nieuwe baasjes.

De kittens gaan in de eerste plaats naar liefhebbers. Ik plaats met een contract, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Ik doe niet aan vroegcastratie! 

Tijdens deze hele periode houd ik de website goed bij, ik stuur foto's en filmpjes naar de nieuwe baasjes. De moederpoes heeft een dagboek en ik plaats veel foto's, zodat de nieuwe baasjes de gehele ontwikkeling van hun kitten kunnen volgen! Het is erg leuk om te doen en de toekomstige baasjes krijgen zo een goede start om een band met hun kitten op te bouwen.

Als men een kitten reserveert, vraag ik een aanbetaling van €100,- mocht iemand om wat voor reden toch afzien van het gereserveerde kitten wordt dit bedrag niet terugbetaald. Wel wordt dat bedrag geretourneerd als er van de kant van de cattery iets mis zou gaan (ziek kitten bijvoorbeeld).

Welk voer krijgen de kittens

Als de kittens 4 weken zijn, worden ze voor de eerste keer ontwormd. Ook begin ik dan met ze aan het eten krijgen. Het eerste wat ze krijgen, is mousse van Royal Canin. Dat is zacht en voedzaam en voor de kittens het beste gebleken om ze aan het zelfstandig eten te krijgen. In het begin stop ik het in de bekjes en al gauw eten ze het dan zelf. Vanaf dan zet ik ook water voor ze neer.

Als ze dat eenmaal goed eten, voegen ik wat RC Mother and Babycat brokjes toe, steeds wat minder mousse, tot ze de brokjes ook goed eten, want ze moeten wel leren knabbelen natuurlijk en ook alleen brokjes willen eten.

Omdat ze ook genoeg vocht binnen moeten krijgen geef ik,  als ze eenmaal van de mousse af zijn, blikjes Almo Nature (Legend) in de ochtend, dat vinden ze echt heerlijk! Het kan ook gemengd worden met de brokjes. Het is aanvullende voeding en bestaat uit 70 % vers vlees of vis met wat bouillon en rijst. Het bevat geen kunstmatige toevoegingen. Gezond en lekker dus.

De Mother and Babycat, kunnen ze tot 4 maanden eten.

Dus als ze hier weggaan krijgen ze in de ochtend de Almo blikjes en gedurende de rest van de dag RC Mother and Babycat en uiteraard staat er op verschillende plekken vers water. Dat kunnen de nieuwe baasjes dan ook gaan geven als ze hun kitten eenmaal in huis hebben.

Vanaf 4 maanden kun je beginnen met mengen met de Royal Canin (of een ander soort premium kwaliteit) kittenbrokjes. Premium voer is een uitgebalanceerde voeding, alles in een bepaalde verhouding, afgepast voor de behoefte van uw kat. Een jong dier heeft meer eiwitten nodig voor de groei. In principe kunnen ze dit tot 1 jaar eten.

Voor gesteriliseerde en gecastreerde katten is er speciaal voer. Het is lager in calorieën en is ter ondersteuning van de spieren, het gebit, de vacht, de spijsvertering, de nieren en blaas.

 

 

Ontwormen

Het ontwormschema voor een kitten is: op een leeftijd van 4 weken, 6 weken, 8 weken, 10 weken, 3 maanden, 4 maanden, 5 maanden, 6 maanden, 9 maanden en daarna 4x per jaar, oftewel elke 3 maanden.

Wij beginnen dus met ontwormen als de kittens 4 weken zijn en houden ons aan dit schema. Wij doen het met pasta, want dat is goed te doseren en ook makkelijker te geven aan kittens. Als het kitten eenmaal thuis is is het makkelijker om een pilletje te geven. En het fijnste is een pil waarmee je in één keer klaar bent.

Bij een wormbesmetting zal de kuur altijd na 2-3 weken herhaald moeten worden. Het wormmiddel doodt alleen de volwassen dieren. Na 2 weken is de cyclus van de larfjes die nog in het lichaam zitten opnieuw rond en moet de kuur herhaald worden.

Het is verstandig om een wormpil met een klein beetje voeding toe te dienen, omdat sommige dieren misselijk kunnen worden. Voorbeelden van wormtabletten zijn: DrontalMilbemaxFlubenolPanacurBeaphar, Exil. De meeste tabletten zijn smakelijk gemaakt om de opname te vergroten.

Peewee kattenbak

PeeWee heeft nauwelijks uitloop en is echt een stuk zuiniger in gebruik! Ook heb je véél minder schoonmaak werk. Gewoon de poepjes eruit halen, de plasjes worden opgenomen door de korrels en vallen uiteen in de onderbak, die je elke 3 dagen leegschudt. Zo nodig vul je dan de korrels aan. Elke maand maak je de bak een keer helemaal schoon, voorheen was dat elke 2 weken en soms wel vaker. Ook de kittens kunnen er meteen op!

 Voor een ragdoll heb je de grootste maat nodig de Eco Dome (met kap) of de Eco Grande (open bak).