Bloedgroepen

Bij katten kunnen 3 bloedgroepen voorkomen. Bloedgroep A, B en AB. De laatste komt erg weinig voor. Bloedgroep A en B komen meer voor, waarbij bloedgroep A de boventoon voert. Bloedgroep A is ook dominant over B, een bloedgroep A kat kan echter ook B dragen. De bloedgroep van een kat is vooral belangrijk bij een nestje kittens. 

Een poes met bloedgroep B, die gedekt wordt door een kater met bloedgroep A, kan kittens krijgen waarbij het "FNI" voorkomt. Dit wordt veroorzaakt door antilichamen van de B poes in de moedermelk (voornamelijk in de biest) tegen de A-bloedgroep. Het gebeurt geregeld dat een kitten in het nest al vrij snel overlijdt, zonder aanwijsbare reden. We noemen dit het "Fading Kitten Syndrome". 

Wat sommige fokkers niet weten is, dat een deel van deze kittens sterft door bloedgroepen onverdraaglijkheid, oftewel Feline Neonatale Isoerythrolysi, kortweg FNI genoemd. Om dit alles te voorkomen, is het verstandig katten te testen op hun bloedgroep! De dierenarts neemt bloed af en dit wordt opgestuurd naar een speciaal laboratorium. 

Ragdolls hebben meestal bloedgroep A, maar er zijn ook B-Ragdolls. Daarom is het zeer belangrijk de Ragdolls hierop te testen voor men aan een nestje begint! 

Neem geen risico en koop alleen een kitten van geteste ouders!

 

Laparoscopische sterilisatie (via kijkoperatie)

 

De laparoscopische sterilisatie heeft de volgende voordelen boven de traditionele methode. Afhankelijk van de toegepaste methode zijn er 1 of 2 wondjes van een halve tot één centimeter. Hierdoor is er minder kans op infectie, minder napijn en geen risico op een wondbreuk. De eierstokken worden niet onderbonden met een hechtdraad, maar dichtgesmolten (geseald) met minder kans op nabloeden. Hiervoor gebruiken wij een moderne techniek, de LOTUS sealschaar (Laparoscopic Operation by Torsional UltraSound). Het weefsel wordt met ultrageluid dichtgesmolten en doorgesneden. Bij grote honden wordt daarnaast gebruik gemaakt van een Endograb retractor TM. Daarmee worden de eierstokken gedurende de operatie aan de binnenzijde van de buikwand vastgehouden. Het voordeel van deze methode is dat er minder van de mooie vacht geschoren hoeft te worden en er geen sterilisatiehaak door de buikwand aangebracht wordt. De belasting voor het dier wordt hiermee nog verder verlaagd.

Bij een laparoscopische sterilisatie is er een beter overzicht in de buik dan bij een traditionele sterilisatie en kunnen alle buikorganen beter worden bekeken en beoordeeld. Het onderzoek van de buikorganen en de operatie worden via een video-opname vastgelegd. Bij honden met een verhoogd risico op een maagkanteling kan de maag tijdens de laparoscopische sterilisatie gelijk worden vastgezet. De ingreep duurt minder lang, waardoor de narcoseperiode korter is. De huid word gelijmd. Hierdoor heeft de hond of kat geen kraag nodig.

Vanwege deze voordelen herstelt uw dier sneller en is er minder littekenweefsel. Neem contact op met de dierenarts om te bespreken of de laparoscopische sterilisatie ook voor uw hond of kat de beste optie is. (bron: Dierenklinkiek Beneden Leeuwen)

FIP

Wat is FIP? (feliene infectieuse peritonitis)

FIP is een ziekte die alleen bij de kat voorkomt. FIP is dus niet besmettelijk voor andere dieren buiten de kat.FIP behoort tot de Coronavirussen. Er zijn twee types Coronavirussen bij de kat, het “gewone” Coronavirus en FIP.
Het gewone Coronavirus, vanaf nu kortweg Coronavirus, komt zeer veel bij de kat voor. Het veroorzaakt met name diarreeklachten en is vrij onschuldig van aard. Echter, dit Coronavirus kan zich in de kat muteren tot een FIP virus. Als dit gebeurt zijn er twee mogelijkheden. Ofwel vernietigt het afweersysteem van de kat dit FIP virus en wordt de kat niet ziek, ofwel ontstaat er geen goede afweerreactie en krijgt de kat FIP. Tot op heden is er geen genezende behandeling mogelijk voor katten met FIP.

Is FIP bij de kat besmettelijk?

Deze vraag wordt zeer vaak gesteld. Het antwoord is simpel, en toch ook weer niet. FIP is niet overdraagbaar van de ene kat naar de andere kat. Echter, als een kat FIP heeft betekent dit dat er ookCoronavirussen aanwezig zijn. Deze zijn wel overdraagbaar. Daarom zien we in één huishouding (of cattery) dat er in een korte periode meerdere katten FIP krijgen. Dit komt omdat er dan ook Coronavirussen aanwezig zijn. Katten hoeven van Coronavirussen niet ziek te worden.

Wat is het ziektebeeld van FIP bij de kat?

FIP treed met name op bij katten met een verminderde weerstand. We zien het dus vaker bij jonge katten (<2jr), oude katten, raskatten en na stress (verhuizing o.i.d.). FIP veroorzaakt ontstekingen welke we granulomen noemen. Deze kunnen door het hele lichaam ontstaan. Tevens kan er bij deze ontstekingen vocht gevormd worden.De belangrijkste symptomen van FIP bij de kat zijn:

 • Koorts.
 • Sloomheid, niet eten.
 • Oogproblemen.
 • Dikke buik (met vocht).
 • Moeite met ademen.
 • Neurologische klachten (zwalken, verlammingen enz).

Hoe stel je de diagnose van FIP?

Omdat het FIP virus en het Coronavirus bijzonder op elkaar lijken kunnen we via bloedtesten geen verschil tussen beide aantonen. Het is dus onmogelijk zuiver en alleen op basis van bloedtesten met zekerheid de diagnose van FIP te stellen bij de kat! Alleen door weefselonderzoek (biopten of na het overlijden via sectie) kan met zekerheid de diagnose gesteld worden. Omdat niet niet altijd haalbaar is wordt er een puntenlijst opgemaakt. Hoe meer punten er positief scoren hoe waarschijnlijker is het dat de kat FIP heeft. De volgende punten zien we vaak bij FIP:

 • Koorts zonder duidelijke oorzaak.
 • Raskat.
 • Dieren jonger dan 2 jaar of ouder dan 10 jaar.
 • Een laag albumine en hoog globulinegehalte in het bloed.
 • Gestegen leverwaardes in het bloed.
 • Vocht in de buik en/of borstholte. Dit vocht is vaak heldergeel en bevat veel eiwitten.

In het bloed zien we vaak de volgende afwijkingen:

 • Laag albuminegehalte en hoog globulinegehalte. Dit treedt op bij ca 50-80% van de katten met FIP.
 • Hoge leverwaardes (ALT en ALKP) en hoog bilirubine
 • Vaak (milde) bloedarmoede.
 • Sinds heel kort (2014) is er een test beschikbaar die het onderscheid kan maken tussen FIP en Corona. Deze test kan het beste uitgevoerd worden op het vocht maar kan ook op bloed uitgevoerd worden. Helaas is er in het bloed niet altijd FIP virus aantoonbaar terwijl de kat wel FIP heeft. Als deze test positief is is de diagnose met zekerheid gesteld, als deze (op het bloed) negatief is is FIP niet met zekerheid uitgesloten.

Wat zegt de FIP titer over een infectie?

Een FIP titerbepaling wordt vaak gedaan. Deze is echter weinig waardevol omdat in het bloed er geen verschil gemaakt kan worden tussen het Coronavirus en FIP. Katten met FIP kunnen een hoge titer hebben maar ook een lage titer. Kortom, deze test is vrij waardeloos.

Kan je vaccineren tegen FIP?

Er bestaat een FIP vaccin van Pfizer. Het betreft een neusdruppel. Het effect van dit vaccin is echter twijfelachtig.

Kan FIP behandeld worden?

Er zijn weinig bewezen effectieve behandelingen. Een kat met FIP overlijdt praktisch altijd. Het meest gebruikte medicijn tegen FIP bij de kat is prednison. Het verwijderen van het vocht uit de buik of bortholte kan verlichting geven en een tijdelijke verbetering. Ook wordt interferon wel eens gegeven met wisselend resultaat. Helaas zijn geen van deze behandelingen genezend en overlijdt een kat met FIP uiteindelijk altijd.