De geschiedenis

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren 60. Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze poes, Josephine, was van Ann Baker's buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Josephine raakte zwaargewond door een auto ongeluk maar overleefde dit. Toen zij wederom kittens kreeg waren deze anders dan voor het ongeluk, ze waren lief, speels en erg ontspannen. Josephine's eigenaar wilde van de kittens af en omdat Ann baker deze gedragsverandering erg intressant vond nam zij er een paar mee. Buckwheat werd zo haar eerste poes. Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was Blackie, een zwart/bruine Pers. Ann's oog viel ondertussen ook op de broer van Blackie, een indrukwekkende kater met de uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan (wat hij niet was). Ook deze kat mocht zij lenen en zij noemde hem Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beiden waren trouwens wel de zoons van Josephine maar hadden verschillende vaders. Buckwheat, een zwarte poes,  was een dochter van Josephine en Blackie. Zij leek op een Burmees met een dikke vacht. Ann kreeg nog een poes Raggedy Ann Fugianna, zij had iets weg van een bi-color en was een dochter van Daddy Warbucks. Het clubje katten en poezen was nu compleet om een basis te leggen voor een nieuw ras. Een ras dat Ann Baker " De Ragdoll " noemde en waar wij haar tot op de dag van vandaag dankbaar voor mogen zijn.

  • Josephine en haar kitttens

  • Ann Bakers Cattery

Karaktereigenschappen

De Ragdoll is de meest unieke en persoonsgerichte kat die je je kan indenken.
Ze zijn heel vriendelijk en nieuwsgierig van aard. Het zijn gezellige knuffelbeertjes. Ze hebben het vermogen om zich zeer snel aan hun omgeving en omstandigheden aan te passen. Het gebeurt ook vaak dat men puppyachtige eigenschappen constateert, zoals een balletje apporteren of achter een stok aan r...ennen. Ze zijn heel sociaal met soortgenoten en andere huisdieren.

Ook kinderen vinden ze prachtig. Een Ragdoll zal nooit zo maar zijn nagels uitslaan. Ze worden alleen gebruikt in uiterste noodgevallen. Ragdolls zijn gevoelig van aard, en zijn zeer onder de indruk van een terechtwijzing. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en zijn daardoor vaak in je onmiddellijke nabijheid. De Ragdoll is dan ook een uitstekende binnenkat, het is geen probleem als men over een appartement beschikt.

Uiterlijke kenmerken

 

Ragdoll betekent letterlijk lappenpop. Ann gaf haar katten deze naam omdat ze de eigenschap hadden om zich helemaal slap te houden wanneer ze werden opgetild. Het zijn vrij forse katten. Vooral de katers kunnen behoorlijk groot worden. Een volwassen kater kan al gauw 7 tot 10 kilo wegen, terwijl een poes makkelijk 4 tot 6 kilo weegt. Ragdolls behoren tot de colorpointkatten, d.w.z. dat de oren, het masker, de staart en de poten gekleurd zijn. De kittens worden helemaal wit geboren en na 10 dagen worden de points zichtbaar. Het duurt ongeveer tot het derde of vierde levensjaar voor de Ragdoll volledig is uitgegroeid en uitgekleurd.
 
De kleuren van de Ragdoll: Seal, Blue, Choclate, Lilac, Cream, Red en Tortie. Al deze kleuren komen ook in de lynx voor.
 
 
De drie hoofdvariaties: 
Colorpoint, Mitted en Bicolor
 

Colorpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter (creme) de borst is meestal lichter dan de rest. Een colorpoint mag geen wit hebben.

Mitted: Oftewel 'met handschoenen'. Een mitted heeft gekleurde points en witte sokjes aan de voorpoten en hoge laarsjes aan de achterpoten. Bij een mitted loopt een witte baan van de kin tot aan de staart. Soms heeft een mitted ragdoll een witte bles op de neus, wat algemeen geaccepteerd is op shows.

Bi-color: Het masker is gekleurd en heeft een omgekeerde witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit.

 

De Ragdoll heeft een halflange vacht die makkelijk te onderhouden is. Eén borstelbeurt per week is voldoende. Het is trouwens een fabeltje dat een Ragdoll minder zou verharen dan andere katten.

Ze hebben altijd blauwe ogen en dan in allerlei variaties: blauw/grijs, fel blauw, donkerblauw en ga zo maar door. Tegenwoordig zie je ook de solid en de sepia ragdolls, deze kunnen een andere oogkleur hebben.